BEBEKLER UYURKEN BİLE KIZGIN SESLERE TEPKİ VERİYOR

Psikoloji Bilim Dergisi’nden çeviren: Psikolog Pelinsu Bulut

Yeni araştırmalar bebeklerin beyinlerinin duygu tonlamalarının olduğu sesleri işleyebildiğini ve anlayabildiğini öne sürüyor. Bu özellik stres ve duygularla baş etme konusunda problemlere yol açabilir. Oregon Universitesindeki araştırmacılar, bebeklerin kızgın bir tonlamanın olduğu seslere uyurken bile tepki verdiklerini kanıtladı.

Bebeklerin beyinleri çok yumuşak ve şekillendirilebilir olduğundan, çevrelerinde deneyimledikleri uyaranlara göre değişerek gelişirler. Bu değişkenlik ya da başka bir deyişle uyum, yanında bir savunmasızliği da getirebilir: çocuk üzerindeki fazla stres (kötü muamele vb) beyin gelişiminde negatif bir etki bırakabilir.

Uzman psikologlar stres etkeni olarak görülen bir durumun bebek üzerindeki etkilerini araştırdılar. “Daha ortak bir stres etkeninin (ebeveynler arasındaki bir anlaşmazlık veya çatışma) bebeğin beyin fonksiyonlari ile olan ilişkisi üzerine çalıştık”.

Yaşlari 6-12 ay arasında değişen yirmi bebek her zamanki yatma saatlerinde laboratuvara getirildi. Uyurken aynı zamanda görüntülenen bebeklere çok kızgın bir ses tonunda, az kızgın bir ses tonunda, nötr bir ses tonunda ve mutlu bir ses tonunda okunmuş cümleler dinletildi. Bu konudaki araştırma fMRI beyin görüntüleme tekniğinden yaralanılarak sürdürüldü.

Araştırmacılardan Prof. Graham araştırmanın sonucunu ‘Bebekler uykularında bile, sunulan duygusal tona belirgin bir düzende beyin aktivitesi gösterdiler.’ diyerek açıkladı.

Araştırmacılar, ebeveynler arası çatışmanın fazla olduğu evlerde büyüyen bebeklerin, çok kızgın bir ses tonunda okunan cümlelere tepkiselliklerinin diğer bebeklere göre daha fazla olduğunu buldu. FMRI görüntüleme tekniği sayesinde singulat beyin zarı, talamus ve hipotalamus gibi beyinde stres ve duygu düzenlemesi yapılan bölgelerde bu tepkiselliğe işaret olarak alınabilecek bir aktivite görüldü.

Araştırmadan çıkan bulguların, daha önce hayvanlar üzerinde yapılan laboratuvar deneyleri ile de tutarlı olduğu biliniyor. Bu hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda da beynin aynı bölgelerinde görülen aktivite sayesinde, stresin gelişim üzerinde büyük rol oynadığı bulunmuş.

Araştırmacılar, çıkan bulgulara göre, bebeklerin ebeveynlerinin çatışmalarına kayıtsız olmadıklarını ve bu çatışmalara maruz kalan bebeklerin beyinlerinin duygu ve stresi işleme yollarının etkilendiğini göstermişlerdir.