ÇOCUKLARDA İYİ UYUMA ALIŞKANLIĞINI ERKEN YAŞTA BAŞLATMA YOLLARI

Çocuğunuzun henüz birkaç aylıkken uykuya dalmasını kolaylaştıracak birkaç adım için aşağıyı okuyunuz.

Rutin haline getirin.
Gelecekte ne olacağını tahmin etmeyi öğrenmek çocukların kendilerini güvende hissetmeleri ve bu sayede kendi dünyalarını kontrol edebildiklerini düşündükleri için çok önemlidir. Yatma zamanı rutinleri bebeklere ve çocuklara ne zaman uykuya dalacaklarını öğrenmeleri konusunda yardım eder. Yatma zamanı rutininin olması bebeği yatağa yatırırken hep (mümkün olduğu kadar) aynı şeyi yapmak demektir. Her ailenin kültürlerine göre ve çocuğun ihtiyaçlarına göre değişik yatma rutinleri vardır. Önemli olan rutinin günden güne aynı kalması ve çocuğun sevdiği,onu rahatlatan bir rutin olmasıdır.

Çocuğunuzdan gelen işaretlere dikkat edin.
Çocuğunuzun size yorgun olduğunu anlatmaya çalıştığı zaman onu anlamaya çalışın. Esnemek en görülür ipucudur fakat bundan başka ipuçları da vardır. Çocuk uykulu bir şekilde ağlaması, gözlerini ovalaması, huysuzlanmaya başlaması bu işaretlerden olabilir. Bu ipuçlarını gördüğünüz zaman yatma zamanı rutinlerine başlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun hayatında neler yaşadığını göz önünde bulundurun. Yaşanan bazı olaylar uyku problemlerini tetikleyebilir (örneğin anne babanın boşanması, yeni bir kardeşin doğumu veya yeni bir bakıcının çocuğun hayatına girmesi gibi). Heyecan verici büyük adımlar bile (örneğin yürüme) geçici olarak çocuğun uyuma düzenini bozabilir. Böyle durumlarla karşılaşıldığında, sabırlı ve istikrarlı olun, çocuğunuzun uyku düzeni muhtemelen eski haline dönecektir.

Çocuğunuzun mizacını dikkate alın. Bebekler kendilerine özgü farklı şekillerde kendilerini yatıştırma teknikleri geliştirirler. Çocuklar ne kadar tepkili ve gergin olurlarsa, kendilerini telkin etmeleri o kadar zorlayıcıdır. Bu çocuklar genellikle sakinleşmek için daha fazla yardıma ihtiyaç duyarlar. Daha az tepkili çocuklar, ani yüksek ses gibi daha önemsiz stres faktörleriyle daha kolay başa çıkabilirler bu yüzden kendi başlarına uykuya dalmaları daha kolaydır.

Bebeği uyanıkken yatağa yatırın. Yaklaşık dördüncü ayın başlangıcında, bebeğiniz uyur vaziyette değil fakat mayışmış haldeyken yatağa yatırarak ona kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmesinde yardımcı olabilirsiniz. Kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmek gecenin bir yarısında uyandığı zaman tekrar uykuya dalmasını kolaylaştırır. Bebeğiniz gece uykusundan uyandığı zaman geri uyuması için onu salladığınızda, sırtını ovuşturduğunuzda veya uyuması için yemek verdiğiniz zaman bebeğin tekrar kendi başına uyuması zorlaşır çünkü geri uyuması için size ihtiyacı vardır.

İtirazlara hazırlıklı olun. Çocuğunuz kendi kendine uyumayı öğrenmeye başladığı zaman uyumayı protesto etmeye başlayabilir veya ağlayabilir. Bu onun için büyük bir değişim olduğu için çok olağan bir durumdur. Bu yüzden size ağladığı zaman ne yapacağınıza dair bir planınız olması önemlidir. Örneğin, her beş dakikada bir içeri girip hala orda olduğunuza dair yüzünüzü ona gösterebilirsiniz veya çocuğunuzu yatırdıktan sonra hiç odadan dışarıya çıkmayabilirsiniz de. Genellikle ebeveynler içeri dalıp çıkmanın çocuğu heyecanlandıracağından veya daha da üzülmesine yol açacağından sonuncu yöntemi uygularlar. Seçeneklerinizi gözden geçirin, eşinizle böyle bir durumla baş başa kaldığınızda konuyu nasıl ele alacağınıza karar verin. Bu şekilde daha hazırlıklı olursunuz ve planınızı daha kolay uygulayabilirsiniz.

İstikrarlı olun. Çocuğunuza yeni bir beceri öğretirken zaman ve sabır önemlidir. Tutarlı olmak çocuğa neyi beklemesi gerektiğini öğrenmesi konusunda yardımcı olur. Eğer çocuğunuza ağladığında verdiğiniz tepkiyi günden güne değiştirirseniz, bu durum çocuğunuzun kafasını karıştırır ve çocuğunuzun adapte olmasını daha da zorlaştırır. Yatma zamanı konusunda çocuğunuza istikrarlı davranırsanız, onun yeni yatma zamanı alışkanlıkları edinmesi çabuklaşır ve kolaylaşır.

Oyuncak ayı veya battaniyeleri olmalarını sağlayın. Bir yaşından büyük çocukların oyuncak ayı veya battaniye gibi eşyalarının olmaları çocuğun yatma zamanı rutinlerinin önemli bir parçasıdır. Bazı aileler çocukların kendilerini yatıştırmaları için bu tür eşyaları çocuklara vermeyi tercih ederler. Bu tür eşyalar geceleri çocukların ebeveynlerden rahatça ayrılmalarında ve kendi başlarına kalmalarında yardımcı olur.

Televizyonu kapayın. Ebeveynlerle birlikte televizyon izlemek yatma zamanı rutinleri kadar işe yaramaz. Yatma zamanı rutinlerinin amacı çocuğun rahatlamasını ve sakince yatağa hazırlanmasını sağlamaktır. Televizyon ise sesli ve uyarıcıdır bu da çocuğun sakinleşmesini zorlaştırır. Ayrıca, televizyon izlerken çocuk ve aile yan yana olup birlikte zaman geçiriyor olsalar bile bu yatma zamanı rutinlerindeki gibi bire bir ilişki kadar yeterli değildir.