ÇOCUKTA YEME SORUNLARI

Hazırlayan: Suna Polat M.A. Uzman Psikolog – Aile Terapisti

Özellikle 18 ay-3 yaş arası çocuklarda sıklıkla gözlenen sorunlardan biri yeme sorunudur. Yemek konusunda anne-baba ile sürekli çatışan çocukların büyük çoğunluğu aslında anne-baba ile olan etkileşimde kendilerini ortaya koyabilmek, kontrolü ellerinde tutabilmek amacı ile bu yolu seçerler. ; Çünkü; çocuklar yemek yeme davranışının anne-baba için ne kadar önemli olduğunu, özellikle annenin duyarlılığını fark ederler ve bunu özellikle anneyi kontrol edebilmek için bir araç olarak kullanırlar. Anne-baba olarak hepimiz çocuğumuzun yeterli beslenmesine, sağlıklı büyümesine özen gösteririz. Çocuğumuz yemek yemeyi reddettiğinde ve bunu sürekli tekrar ettiğinde endişelenmeye başlar ve bu endişemizi doğal olarak çocuğumuza yansıtırız. Çoğu zaman ona yemek yedirmek için türlü yollar dener, oyunla, zaman zaman tavizler vererek, baskı uygulayarak hatta bazen zor kullanarak yemeğini yemesini sağlamaya çalışırız. Ne yazık ki biz bunları yaptıkça sorun daha da kötüye gider. Çocuğumuz bizim için onun yemek yemesinin ne kadar önemli olduğunu fark eder ve bir müddet sonra bizi kontrol edebilmek için yemeği bize karşı silah olarak kullanmaya başlar.

ANNE BABA OLARAK NE YAPMALIYIZ?

·  Öncelikle çocuğunuzun bunu size karşı bir silah olarak kullandığını ve bu nedenle onun elinden bu silahı almanın gerekli olduğunu kabul etmelisiniz. Yani; ona ilettiğiniz mesajlarda, yemeğini yemesi veya yememesi konusunun önemsiz olduğunu vurgulamalısınız.

·  Yemek konusunda anne-baba olarak ona model olmalısınız. Sağlıklı bir ailede yemek saatleri ; hep birlikte vakit geçirilen, sohbet edilen , paylaşılan bir süredir. Yemek saatlerini her gün aynı saat olarak düzenlemeli , yemek zamanında aile bireyleri yaşları ne olursa olsun hep birlikte masaya oturmalısınız. Yemek yeme süresinin hoşça geçen bir süre olmasına özen göstermelisiniz. Yemek sırasında çocuğunuzla yemeğini yedin- yemedin , az yedin, çok yedin gibi konularda tartışarak gerginlik yaratmamalısınız.

·  Özellikle anne-baba bu konu ile ilgili kesinlikle çocuğun önünde tartışmaktan kaçınmalısınız.

·  Çocuğun yiyebileceği miktar konusunda lütfen gerçekçi olunuz. Sizin için yeterli olan miktar çocuğunuz için çok fazla olabilir.

·  İlk olarak hedefimiz çocuğun yemek sırasında sizinle sofrada oturması olsun. Bu süre içerisinde çocuğunuzun yemek yemesi veya yememesi ile ilgilenmeyin, önüne yiyeceği miktarı koyun, kendi başına yiyebiliyorsa bırakın yiyeceği kadar yesin. Eğer yemeğini yemezse, tabağını önünden kaldırın, bu konu hakkında yorum yapmayın, konuşmayın, ilgilenmeyin.

·  Yemeğini yemediğinde ,asla karnı aç kaldı diye sofradan kalktıktan sonra abur cubur yemesine veya sevdiği bir şeyi yemesine izin vermeyin. Bir sonraki öğüne kadar aç kalması ona zarar vermez tam tersine karnının acıktığını daha iyi fark eder. Bu çocuğun karnı asla acıkmıyor, günlerce aç kalsa aklına yemek yemek gelmez ,açlıktan ölür diye düşünen annelerdenseniz lütfen vaz geçmeyin, sabırlı olun ve bu yöntemi biraz daha uzun süre deneyin.

·  Eğer sofraya gelmezse veya yemek bitmeden kalkarsa , ilgilenmeyin, siz yemeğinize devam edin. Asla peşinden gitmeyin, yemeğini televizyon önünde veya dolaşırken yedirmeyin.

·  Yemek hazırlarken onun size yardımcı olmasını isteyin, birlikte yemek yapın.

·  Tabağına kendi yemeğini koymasına izin verin.