LIDCOMBE ERKEN DÖNEM KEKEMELİK PROGRAMI

Çiğdem Ergül M.S.
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı

Lidcombe metodu; çocuğun kekelemeden,akıcı bir şekilde konuşmasını davranışsal bir yaklaşım ile sağlayan bir yöntemdir. Avusturalya ‘da Sidney Üniversitesi ve Sidney Bankstown Sağlık Servisinde ‘nde görev yapan kekemelik konusunda çalışan araştırmacılar tarafından 10 yıllık bir çalışma sonucunda geliştirilmiştir.İngiltere,ABD gibi İngilizce konuşulan pek çok ülkede konuşma ve dil terapistleri tarafından uygulanmaktadır.Program özellikle 6 yaşın altındaki çocuklar için geliştirilmiş olmakla beraber okul çağındaki çocuklara da uygulanabilmektedir.

Lidcombe metodunun temel özellikleri:

·  Terapi; konuşma terapisi seansı içinde terapistin yapacağı çalışmalar ile çocuğun konuşmasının akıcı hale getirileceği şeklinde algılanmamalıdır.Konuşma terapistinin rolü; ebeveynlerden birine yöntemin nasıl uygulanacağını anlatmak, demonstre etmek,eğitmek ve periyodik terapi seansları ile programın devamını ve değişen hedeflere göre düzenlenmesini sağlamaktır.Her hafta ebeveyn bir önceki hafta yapmış olduğu çalışmalar hakkında terapiste bilgi verir,yeni hedefleri ve bir sonraki hafta nasıl bir çalışma yapması gerektiğini terapistten öğrenerek çalışmaya devam eder.Program devam ettikçe terapist ile görüşme sıklığı azalır.

·  Terapi; problemin ortaya çıktığı yerde yani çocuğun günlük yaşamında uygulanır. Uygulamanın her gün yapılması önemlidir.

·  Lidcombe metodu bir dizi egzersizden oluşan bir yöntem değildir.

·  Terapinin temel ilkesi konuşmanın akıcı veya akıcı olmadığının çocuk tarafından fark edilmesi ve kendisi tarafından düzeltilmesi için ebeveynin yaptığı uyarılar ve sözlü ödüllerdir.

·  Lidcombe metodunun geçerliliği yapılan bilimsel çalışmalar ile desteklenmiştir.Lincoln ve Onslow tarafından yapılan bir çalışmada Lidcombe metodu uygulanmış,kekemelik şiddeti 0 seviyesine inmiş çocuklar arasından 42 si izlemeye alınmıştır.Bu çocuklarda 4- 7 yıl gibi bir süre geçtikten sonra tekrar değerlendirme yapılmış ve karşılıklı konuşma sırasında kekemelik şiddetinin yine 0 düzeyinde olduğu görülmüştür.